tisdag 7 september 2010

Förkyld och ömklig hobbykonstnär

Massage, Malaco Gott & blandat salt godis och grönt te i glas gör susen för förkyld och ömklig hobbykonstnär.
Plötsligt fick jag jätteont i halsen, och igår sov jag nästan hela dagen. Som tur var fick jag mitt favoritgodis, massage och te i glas igår, så nu känner jag mig piggare. När jag väl hade vaknat igår eftermiddag läste jag konstbloggar.

Via Elin hittade jag konstnären Alexandra Hedbergs blogg. Mycket intressant läsning! Alexandras söndagsbloggserie "Art as Business" ger inblick i hur det kan vara att försöka försörja sig som konstnär. Jag visste till exempel inte att många gallerier bara vill samarbeta med konstnärer som har gått på "rätt" konstskolor.
Alexandras texter bekräftade något jag alltid anat, om man vill försöka leva på sin konst måste man leva för sin konst. Insatsen är nästan all tid och alla krafter och enorm målmedvetenhet. (Rätta mig om jag har fel!) Det är också anledningen till att jag personligen aldrig sökt till några prestigefyllda konstutbildningar, eller till konstutbildningar över huvud taget. Jag vill och kan inte betala insatsen. Men jag vill heller inte sluta måla och teckna. Jag målar för min egen skull och vill gärna sälja tavlor då och då, eftersom det blir så fullt i vardagsrummets hörn annars, och för att finansiera det material och de verktyg jag behöver för att utveckla mitt bildskapande på hobbynivå. Men jag beundrar verkligen Alexandras och många andra yrkesverksamma konstnärers målmedvetenhet och passion för konsten.

Hur tänker ni som också målar på fritiden kring utställningsmöjligheter och försäljning av er konst? Vad har ni för ambitioner?

3 kommentarer:

Elin sa...

Jag tänker ungefär som du... fast ändå inte :) Jag har inte gått konsthögskola (bara folkhögskolenivå) och jag är inte beredd att slita som fattig konstnär, därför arbetar jag som lärare och har konsten på sidan. MEN jag skulle vilja kunna leva på min kreativitet, inte nödvändigtvis enbart på att måla tavlor, och jag jobbar för att hitta möjighet att ägna mer tid åt mitt intresse. Vi får se hur det går.

Sara sa...

Svar till Elin: Jag funderar iofs också över affärsidéer som inbegriper det kreativa intresset, men som inte innebär just att måla och sälja tavlor och ställa ut på gallerier... Skulle kunna tänka mig att ha ett litet företag vid sidan om mitt arbete som ekonom där jag sysslar med bild på ngt sätt, men jag har en del att lära först innan jag kan göra slag i saken. Tack för att du ville dela med dig av dina tankar!

Elisabeth sa...

Jag håller med er båda! Självklart tänker jag också ofta att jag vill leva på min konst, men samtidigt känner jag en viss skräck för det också. Jag skulle vara så rädd för att intresset skulle dö när jag tvingas till att skapa bilder som ska sälja. Jag känner mig även rädd för gallerivärlden, som (i alla fall jag inbillar mig) är full av inbördes beundran, krav på att "man ska ha ett namn" och ha gått på de fina skolorna. Inför närmaste framtiden har jag som mål att köra en medelväg då jag förhoppningsvis får en stadig inkomst genom något kreativt (kanske som illustratör/ grafisk formgivare eller konstinramare) och konsten som bisysselsättning. Kanske är jag feg, men ordet "lagom" känns ju ganska tryggt.

Men kanske tänker man annorlunda om några år? Just nu känner jag bara att jag vill kunna försörja mig på något sätt. Skulle jag vara superrik skulle jag nog inte fundera så mycket utan bara köra på.

Snygga skisser föressten!