tisdag 31 mars 2009

Deklarera för hobbyverksamhet

Här är nu min utlovade beskrivning av hur man deklarerar för inkomst av hobby. Med några få undantag är nämligen alla inkomster från hobbyverksamhet skattepliktiga. Mer utförliga instruktioner, samt definition av vad som menas med hobby finns här.
Första steget är att räkna ut hobbyverksamhetens resultat. Det kan bli ett överskott, eller ett underskott. För att kunna göra detta behöver man ha koll på vilka inkomster respektive utgifter man har haft under året. Det ska vara inkomster och utgifter som går att knyta till hobbyn. Det är således viktigt att spara kvitton, anteckningar mm. Dessa måste också finnas kvar för att Skatteverket ska kunna kontrollera att deklarationen är riktig.

Nu är det dags att föra in alla uppgifter på en blankett som heter T2.
Överst på blanketten (avdelning B, ruta 1-5) förs inkomster, utgifter och överskott/underskott in. Om det blir överskott får man i följande avdelning (C) dra bort de fem tidigare årens underskott (om det finns sådana) från överskottet.

På denna summa beräknar man nu egenavgifter. Om man är född 1943 eller senare gör man ett schablonavdrag med 25%. Dvs om Kurt (född 1945) har ett överskott med 10 000 kr efter att han dragit av kostnader och tidigare års underskott, blir hans egenavgifter 2 500 kr.

Nu återstår 7500 kr, dessa summeras med Kurts inkomst från Volvo Lastvagnar och beskattas med kommunal och eventuellt statlig skatt. De 7500 kr som är vinsten efter egenavgifter skrivs in i ruta 19 på den vanliga inkomstdeklarationen, ni vet den gula rackaren.

Frågor på det? (Det skulle vara intressant att veta hur många som deklarerar sin hobby egentligen. Jag misstänker att det är få som gör det.)

1 kommentar:

Linda sa...

Tack snälla! Det här kommer jag använda mig av när jag ska ta itu med deklartionen. Den har inte dykt upp en. Får passa på att beställa blanketten så länge. Kram