onsdag 11 juni 2008

Hur signera?

Hur, var och med vad signerar man bäst en bild? Det är en fråga jag kommer på mig själv med att ställa varje gång jag färdigställt ett alster. Svaret beror såklart på vilket slag av bild det gäller. Jag brukar oftast signera i nedre högra hörnet, men ibland, beroende på motivets komposition, känns det helt fel. Jag vill heller inte att namnteckningen ska dra blicken till sig, stjäla uppmärksamhet från motivet. Ibland kan jag inte bestämma mig för om jag ska skriva bara mina initialer eller hela namnet. Årtal bör man väl ha? Teckningar brukar jag signera med blyerts och målningar med en smal svart tuschpenna. Är det okej att signera på baksidan?

Hur tänker ni?

7 kommentarer:

Margareta, Holmsunds blommor sa...

Så här tycker jag: Nej inte på baksidan, vill kunna se vem som gjort konstverket. Spelar ingen roll om signaturen är på höger eller vänster sida, men nertill känns rätt.

konst-iga_tankar@hotmail.com sa...

Jag har också problem med det där, jag tycker ofta att signaturen "förstör" och drar till sig blicken för mycket, vilket har gjort att jag inte signerar allt. Men jag vet att de flesta köparna vill ha verket signerat, så även jag. Tänker nog mer på det när det gäller mina egna målningar/teckningar. När jag målar på breda kilramar, då brukar jag signera på kanten, annars blir det nog nertill i högerkanten. Man får se till att ha en diskret liten signatur.

carra sa...

Jag brukar oftast signera längst ned i högra hörnet, och försöker göra signaturen så diskret som möjligt. Årtal anger jag däremot inte.

Maria E. sa...

Jag håller med, det är knepigt. Man vill ju ha med namnet men det får ju inte ta för stor fokus... på digitala bilder har jag sällan signatur. På papper eller duk brukar jag nog göra en signatur nertill i höger hörn. Bara namnet och inget årtal.

Elise sa...

Jag hade en lärare en gång som menade att det var helt ok att signera en oljemålning på baksidan om det störde att ha den på framsidan. Själv tycker jag att det tar emot. Jag vill ha signaturen på framsidan. Ibland signerar jag oljemålningar lodrätt längs ena kanten. Jag brukar försöka signera på ett ljust parti, med en något mörkare nyans. Dvs jag föredrar diskreta signaturer. Akvareller med blyerts utanför den målade ytan. Nej, stopp nu blir jag för långrandig. Intressanta åsikter från er andra! Och fina bilder Sara!

Ihhh sa...

Till alla: Tack för era kommentarer! Jag värdesätter verkligen dem. Jätteintressant att höra hur ni brukar göra!

Anonym sa...

Hur ska jag signera min canvasbilder? Vore mycket tacksam för svar.